Данас је почело веома топло. Изашао сам на прозор на само пар минута и нисам могао да издржим тај топлотни удар. Хтео сам да вам сликам поглед са мог прозора како бих вам показао колико је топло. Буквално се по асфалту видело како пржи напољу.

Уместо тога решио сам да вам пружим нешто лепше. Зашто бих вам слао слику врућине када вам је вероватно врућина, решио сам да вам пошаљем поглед сам мог прозора али неколико месеци раније. Да вас мало расхладим у овим врелим летњим данима. Надам се да је имало ефекта, пар пута када само погледам слику, прође ме нека језа - колико је хладна (слика).

Иначе, што се дешавања код мене тиче, за сада је све мирно. Синоћ нигде нисам хтео да идем. Дошло ми је да будем сам, а лажем, нисам ишао нигде али нисам био сам. Ту ми је био братанац. Тако да сам блесио са њим. Некад је веома позитивно дружити се са децом. Они су некако увек позитивни, па и ви ако сте депресивни, помоћи ће вам да се орасположите и да примите ту њихову позитивну енергију. Гледали смо неки филм, па смо мало играли СтарКрафт. Нисам видео дете које је већи фанатик за стратегије. Обично деца у тим годинама играју пуцачине или ГТА - Сан Андреас, али овај мали не. Њему су те игрице досадне, чак ме је једном питао док сам му показивао ГТА, а шта ја да радим ту? Која је суштина? Досадно је!

Што се дешавања у граду тиче, па те ноћне изласке нешто слабо посећујем. Ваљда ми више одговара ова дневна варијанта због учења пре подне. Тако да немам времена да губим време по дискотекама (да ли чачак уопште и има дискотеку?). Али сам чуо да је на Борчевим кошаркашким теренима била отворена журка са неколико ДЈ-а. Хтео сам да идем, али екипа ми није била заинтересована за ту врсту музике. Некако ми делује да је ово лето "килаво" у Чачку. Али и баш ме брига - мени је овако лепо. Чак шта више, ни на море нисам ишао. Ма боле ме уво, нисам расположен за то.

Што се учења тиче, данас сам решио да не учим. Недеља - дан одмора, али не због тога, него нисам расположен. Вероватно ћу данас ово лепо претопло недељно поподне провести крај рачунара. Лепо ми је на интернету, а и тамо није врућина. Можда одгледам неки филм, одиграм неку игрицу, читам неки хај-тек часопис и евентуално прошетам на кафу увече.

Ето тако ћу ја вероватно провести овај дан, а ако нешто искрсне јавићу вам.
 
[оригинални текст објављен: 20. августа 2006. на http://tfcacak.blogspot.com]
И овога јутра вам желим добро јутро! Налазите се на таласима www.tfcacak.blogspot.com блога. Овога јутра сам сам. Матори су отишли на Златибор, али су ми оставили обавезу. Ту ми је братанац, о коме би требало да се бринем наредних 20так сати.

Ево он је управо устао, док вам ја ово пишем, а ја сам моје јутро почео са кашичицом меда. То ми је одавно остало у навици, још док сам био мали. Знате како кажу бабе: "сине, свако јутро кашичица меда и нема да бринеш!". Тако да вам топло препоручујем кашичицу меда, ако то још нисте урадили. Можете и са чашом млека.

Тренутно слушам Joker радио - најбољи радио у граду. Јесам будан, али се још нисам пробудио, тако да чекам да ме Joker мало "подигне". Иначе, братанац има тренинг око пола једанаест, тако да морам да га водим.

Надам се да сте расположени овога јутра и желим вам леп дан. Чујемо се нешто касније.
 
[оригинални текст објављен: 19. августа 2006. на http://tfcacak.blogspot.com] 
И како време полако, али сигурно пролази, рибице и даље блесе у акваријуму. Боле њих уво што је испит из матиша за 25 дана. Шта их брига кад су оне дале услов:)

И шта да ради један просечан студент коме се муњевито приближава важан испит? Ови дани су постали све краћи и краћи - не знам зашто? Некако ми је деловало да је зима дуже трајала и да су дани били некако дужи, и поред тога што је мрак већ навелико изнад града око 16 часова. Али шта је ту је. Мора се предузети нешто и припремити овај испит. Најгоре је то што из матиша треба добро научити теорију за усмени део испита. O задацима и да не причам.

Ето синоћ сам чуо једну занимљиву информацију, а везана је за усмени из матиша. Наиме, сад за овај усмени мора све да се учи! Нема избачених делова градива. Е тако вам је то када не учите на време!

И тако сам ја сео и мало разгледао нашу драгу-нам књигу из матиша. Гледајући то схватио сам да има само 90 страна теорије, које су подељене на 33 поглавља, која су потом подељена у 3 целине. Значи: имам 25 дана да научим 90 страна или 33 поглавља или 3 целине. Е сад, проблем је у томе што не могу само учити теорију тих 25 дана. Морам нешто и да провежбам од задатака, па сам тако решио да за теорију издвојим 5 до 10 дана, а за вежбање 15 до 20 дана. Некако му дође на тако...

Када се све то сабере и подели, изађе да ја морам дневно за тих 5 дана да пређем 6,6 поглавља или ти 18 страна теорије. Али не само да пређем него и да научим. Можете замислити каква је теорија математике за учење. Чист рачун - дуга љубав. Хтео сам на математику да ударим математиком, у народу познато као: клин се клином избија.

Исто тако сам решио да то поделим са вама, тако што ћу вас редовно обавештавати о мом напредку у учењу математике. Поставићу једну категорију на сајдбару, која ће радити као мерач мог напредка, тако што ће свакодневно приказивати колико је дана остало до испита, колико је поглавља пређено и колико задатака провежбано. Јер ипак, тешко бити сам у овом суровом свету, овако имам вас да ме бодрите, а истовремено бодрим и ја вас.

Осетите се слободним да овде са нама поделите ваш напредак у спремању неког испита, а такође и неки добри савети су добро дошли.

А што се рибица тиче, ма боле њих уво. Ахх, јел рибе имају уши? Углавном, на слици су тетре које пливају у јату у дубинама мога акваријума.

[оригинални текст објављен: 18. августа 2006. на http://tfcacak.blogspot.com]
Овога јутра вам свима желим добро јутро. Ево успешно сам устао око 9:00 и схватио да сам невероватно расположен када устанем рано.

Такође сам закључио да свима око себе треба пожелети добро јутро. Изашао сам тако до продавнице и срео неколико комшија и наравно, пожелео им добро јутро - али онако искрено. Тада сам схватио колико та ситница може да значи доста.

Људи су некако ујутру најведрији и најрасположенији. Онако у миру попију јутарњу кафу и уживају у самом јутру. Вероватно како дан одмиче, почиње полако све да нас притиска, па није ни чудо што су људи нерасположени касније. Ујутру смо некако свежи. Проблеми још нису почели да нас стижу, па имамо неколико сати јутра, да уживамо. Вероватно касније када људи оду на посао, све се мења. Враћају се са посла незадовољни и разочарани.

Треба ценити ту "енергију" које само јутро има. Осмех на комшијином лицу, поготову осмех старијих људи, није нешто специјално, али тако ипак видим да у свима нама има нечег доброг.

Следећи пут када сретнете неког пријатеља, познаника или комшију - пожелите им добро јутро...
 
[оригинални текст објављен: 18. августа 2006. на http://tfcacak.blogspot.com] 

Пробудио сам се једва и то око 12 часова. Набавио сам нови дигитални сат са алармом и радиом. Морао сам нешто да предузмем, јер она моја Нокиа није више у стању да ме пробуди.

Ова нова справица марке Грундинг има две опције буђења, са обичним алармом и уз помоћ неке радио станице. Опцију са стандардним алармом сам тестирао данас у 12:01. Када је почело да пишти! Нисам знао куда ћу пре, а ни шта се дешава. Одједном сам имао утисак да сам се вратио у 90-те и то за време бомбардовања. А, са овим нема зајебанције. Код њега нема мутирања аларма - дречи ко нездрав! А када притиснете опцију SNOOZE, он ућути али само за 30 секунди. После неколико покушаја сам и сам изгубио вољу за спавањем и ето тако ја устадох данас око 12 часова.

Пробудио сам и моје рибице које су већ одавно биле будне, али су дуго чекале да им упалим светло на акваријуму. На сличици је приказан један од кардинала, а у позадини су тетре. Морао би и мало ову траву да ошишам, али колико сам приметио њима се свиђа када се тако провлаче и истражују нове лиске.

Убрзо потом, сам упалио комп и мало прелиставао по интернету. Нема ништа ново, они Либанци и Израелци се поубијаше доле, али сам начуо да ће бити неко примирје. На мом блогу долазе људи али у последње време слабо. Морам да видим нешто да се ситуација промени. Вероватно зато што су последње теме биле мало озбиљније, али ево мало предаха са овим постом.

... још нисам јео, али како сам сазнао синоћ, из поузданих извора, данас је на менију печена пилетина са кромпирићима и супа.

Што се данашњих обавеза тиче, па наравно, ваљало би да учим. Испит из матиша је све ближи и ближи, а највише се плашим усменог дела испита и саме теорије. Учећи оне аксиоме, теореме, дефиниције и ставове, човек може довести свој егзистенцијални статус у питање - ком скупу, а ком подскупу ја припадам и јесам ли дефинисан или не, одређен или неодређен?

Мада ово лето ми нешто лети брзо, али кога шиша када више волим зиму! Надам се да ви уживате и лепо се проводите.

[оригинални текст објављен: 17. августа 2006. на http://tfcacak.blogspot.com]

Овај симбол са леве стране, представља званични хакерски амблем. Барем је сад усвојено, према једном чланку са интернета, да он представља хакере, њихову идеологију, начин живота, културу у целини. Само значење и тумачење овог симбола, није тема овог поста, али само да имате у виду да то није тек тако узето, већ да постоји цела прича иза овог симбола.

Већина хакерске заједнице је прихватила овај симбол као њихов, тако да ако ви истакнете овај амблем то не значи да сте ви аутоматски хакер, већ да показујете свету да подржавате њихов рад и оно за шта се они залажу. Дакле, самим тим што сам поставио овај симбол на мој блог, ја јавно говорим свету да подржавам креативан рад хакера и њихову филозофију живота.

Главни проблем, односно, главно питање овде, које се можда већина од вас пита, јесте: Како постати Хакер?

На то се не може лако одговорити, нити некога научити да буде хакер. Он мора да поседује жељу у себи и вољу. Такође да истински схвати ко су заправо хакери. Већ сам писао о овоме, тако да заинтересованима топло препоручујем да прво прочитају предходни пост, а онда наставе са читањем овог.

Где сам оно стао, а да... Дакле, бити хакер није лако. Али ево неколико савета. Прво што морате, али морате, јесте да савладате неки од програмских језика, као што су:
 • C++
 • Python
 • Perl
Већина хакера ће вам препоручити Python-a ако сте почетник. Веома је лак за учење, а уједно и веома моћан програмски језик. Касније ћете опет морати да размислите о C++-у.

Оно што је најбитније код хакера је то што они много цене рад. Тако да не трпе, забушанте и фолиранте. Они очекују од вас да будете креативни и да волите да истражујете, како би вас пустили у њихов круг. Сад се питате, како тим људима показати да сте вољни то да урадите. Па ево како - лако. Све што је потребно је да савладате програмски језик, а онда се прикључите неком од Open Source пројеката - Пројекти Отвореног Кода.

Као што сам већ и писао, хакери воле да деле своје знање и не воле "затворен" код и системе. Они су највећа подршка Open Source заједници. Један од највећих пројеката отвореног кода данас је LINUX. Тако да ако желите да размишљате као хакер, морате да размишљате Linuxom. Доста је било Windows-a. Први корак је да се добро упознате са једном од Linux дистрибуција. О њима можете наћи доста информација на интернету, али писаћу и о њима.

Хакери, доста времена проводе за својим рачунарима. Будите спремни да жртвујете и део свог социјалног живота. Хтео бих још пар речи, да кажем о Linux-у. То је један од оперативних система који постоје данас. И он је бесплатан, а функционалност коју добијате са њим не може се поредити са сиромашним Windows-ом. Наравно постоје дистрибуције Linux-a које се плаћају, али та цена је смешна у поређењу са ценом Windows-a. Постоји доста хакера који на свом радном месту раде у Windows окружењима, али када се врате кући сигурно ћете их затећи како уживају у предностима Linux окружења. То је специфично за хакере што они имају регуларан посао и радно време у некој фирми, било да се ради о софтверској компанији или некој другој, али када заврше са послом ту њихов рад не престаје. Њихова мотивација и ентузијазам их тера да раде још. У слободно време, обично у касне ноћне сате, раде на разним пројектима и то волонтерски. Linux је управо тако и настао.

Да би добили статус хакера, то морате и зарадити. Ви сте хакер онда, и само онда, када вас неки други признати хакер назове хакером. Да би стекли то звање, потребно је да радите на неким пројектима и да допринесете заједници. Радећи тако и пишући софтвер са осталим хакерима или сами, полако стичете то звање. Хакери путем интернета и колаборацијом раде на неком пројекту и усавршавају га. Такође ће вам помоћи ако наиђете на неке проблеме. Познати су по томе што имају доста стрпљења за почетнике. И желе да пренесу своје знање, али исто тако се очекује од вас да покажете рад и мотивацију за радом.

Савладати један прогамски језик - јесте тежак и исцрпљујући посао, али право програмирање тек престоји после тога. Знати језик није довољно. Тек након тога сте у стању да учите технике програмирања и принципе. Рад у Linux-у није тежак. Чак шта више олакшавајућ је. Јер одушевили би сте се када би знали колико се мучите свакодневно радећи у Windows-у, а које све опције пружа Linux. Linux је створен од стране хакера, како би им убрзао и олакшао посао и како би им омогућио да буду продуктивнији. Сигурно се већ сад питате, па зашто би ја све то савладао и мучио се, само да би ме пар неких мрачних типова назвали "хакером"? Па ако тако мислите, онда и не треба да се упуштате у ово. Не заборавите да овај текст није намењен за свакога. Остатак текста се односи на оне мотивисане да сазнају истину!

Нико вам не може објаснити, а ни убедити зашто треба бити хакер. Што је најгоре, нико вас то не може ни научити - то морате сами. Хакери и не траже мотивацију у новцу, јер као што је већ описано, они раде волонтерски на пројектима са циљем да нешто више науче и да створе нешто креативно. Али ипак, човек мора од нечега да живи. Већина њих ради у великим корпорацијама и продаје своје знање, наравно, постоје и они окорели хакери који се гнушају тих великих корпорација и настоје да сав њихов рад и знање буду бесплатно доступни свима, наплаћујући само подршку и одржавање. Стечено знање које акумулирате док путујете тим путем да постанете хакер, вам је свакако корисно и може се фино употребити. Наравно, под условом да вас то у старту занима и да волите да истражујете рачунарске системе и да програмирате.

Хакери теже да раде на такозваним "паметним" пројектима. То су пројекти који су доста тешки, али из њиховог решавања и израде се доста новог научи. Рад на неком пројекту, који ће касније постати веома познат и коришћен, вам омогућава да као програмер и одличан софтверски архитекта, се позовете на тај пројекат када се пријављујете за неки посао у некој фирми. Велика је вероватноћа да ћете и добити посао пре свих.

Једна од најлепших ствари, што сви ти пројекти на којима се данас ради, су повезали доста људи. Свако од њих је дао допринос, а они се фактички и не знају физички. Већина посла се одради путем email-а, тако што се програмски модули шаљу између програмера. Доста тих почетних пројеката и фирми (StartUps) су прерасли у веће корпорације и донели милионе људима који су радили на пројекту.

Дакле, Прво: морате волети рачунаре и рачунарске системе. Друго: морате бити креативни. Треће: морате савладати неки од програмских језика. Четврто: упознати се са Linux и Unix оперативним системима. Пето: после стеченог основног знања, радити на неким пројектима, било са својим друговима или сами или са неким преко интернета. Даље, препоручљиво је да се повежете са неким искусним хакером који ће вас упућивати и помагати око савлађивања области које вам теже иду. Програмирање је доста тешко и зато је боље радити са неким ко је већ упознат. Главна одлика хакера је да су самоуки и да воле да истражују. Истражујте и ви - играјте се.

За оне који желе да допринесу хакерској заједници и Open Source заједници, а не желе да се упусте у програмирање, постоји решење. Као појединац, можете помоћи неким пројектима тако што ћете помоћи око документације, одржавања неких од дискусионих група на интернету. Бити администратор на неком серверу итд... Можете и финансијски помоћи. За оне који желе да пробуде хакерски дух у себи, имам једну веома интересантну игрицу. Одлична симулације хаковања у реалном времену. Наравно ради се о симулираним упадима у разне системе и контролом информација, али све то у облику игрице. Даћу вам само име, а остатак можете пронаћи на интернету. Ако сте баш заинтересовани лако ћете је пронаћи. Покажите мало хакерског духа, тако што ћете је пронаћи сами, а име игрице је Uplink: Hackers Elite.

Што се нас у Чачку тиче, ја сам имао пар идеја да се покрене нека врста клуба на факсу, где би се заинтересовани окупљали и заједно истраживали тај мистериозни свет рачунара. На тај начин би могло да се отпочне са радом на неком пројетку, а касније као што то већином бива у америци, студенти буду толико креативни да зараде милионе. Жао ми је што је слаба заинтересованост за било какав интелектуални рад код нас на факсу. Чак је и слаба подршка од стране професора и катедри. Али никад није касно, за све постоји први пут. Ево сад сам завршио тек 1. годину, баш ме занима какав је квалитет програмирања на нашем факсу. Какви су предмети, професори, колико је то озбиљно? Ако неко зна нешто више нека подели са нама. Верујем да има мотивисаних људи који чекају да им се укаже прилика. Исто тако верујем, да на нашем факсу има доста студената који су већ сад озбиљни "хакери". Они би могли да поделе своје искуство са осталима. Не треба заборавити, да нико не жели да троши своје време безвезе. Али ако би се оформио неки клуб или нека заједница на факсу, то би привукло заинтересоване људе.

Нема шта да се изгуби, може само да се добије!
 
[оригинални текст објављен: 10. августа 2006. на http://tfcacak.blogspot.com]
Како је овај блог посвећен студентима ТФ-а, а и осталима, нисмо заборавили и оне најмлађе на њему. Они тек треба да осете дражи нашега-драгог-нам факултета. Управо због тога решио сам да им олакшам почетак студија, тако што сам спремио веома интересантне савете за њих, а наравно и за остале студенте ово може бити занимљив пост.

Да би успешно студирали, неопходно је упознати све чиниоце - учења, процеса студирања и њихову организацију. Зато се намеће потреба студиозног приступа студирању, уз планску припрему.

Пре почетка студирања - уочите разлике између средњешколског и високошколског система образовања и самоиницијативно се детаљно информишите о организацији студија на факултету, као и о наставним облицима и терминима који се користе на студијама.

За успешно студирање неопходно је - пре почетка, евентуално одмах на почетку, да се позабавите самим собом. Упознајте сами себе као ученика током предходног школовања, резимирајући своја средњешколска искуства везана за учење.

Да би учење на студијама било успешно, потребно је да му предходе следеће припремне активности:
 • концентрисање на учење
 • интересовање и намера да се учи
 • планирање
 • уређење радног места за учење
 • припрема потребне литературе и прибора
Посебан акценат ставите на квалитетно планирање рада и обавеза током студија.

Да би усвајање знања током студија било успешно, примењујте све фазе активног учења:
 • прегледање градива ради упознавања и постављања питања;
 • читање са мисаоном обрадом градива;
 • преслишавање ради провере запамћености градива;
Научено градиво дуже ћете памтити ако знате узроке заборављања и ако научите како да их отклоните.

За ефикасно студирање неопходна је квалитетна организација учења, по одређеном систему који дефинише - шта, када и како учити.

За успешно учење и студирање, потребно је да овладате следећим техникама учења:
 • вештина коришћења уџбеника
 • вештина читања
 • вештина писања
 • вештина језичког изражавања
 • вештина решавања нумеричких задатака

Један од проблема који може да прати и отежа студирање је присуство страха од испита. Због тога је потребно да упознате његове аспекте и предузмете, по потреби, мере за отклањање страха.

Са напред наведеним чиниоцима успешног учења и студирања неопходно је да се упознате и сагледате њихов утицај. Савете и упутства стално практично примењујте док не стекнете потребне вештине и самим коришћењем вам пређу у навику. Тако ћете се оспособити да будете успешан менаџер својих студија. Крајњи резултат ће бити успех на студијама, а остварење постављених циљева учиниће вас успешним студентом.

информације преузете из књиге:
Како Успешно Студирати - менаџмент студирања
аутор: др Радомир Бојковић

 [оригинални текст објављен: 2. августа 2006. на http://tfcacak.blogspot.com]

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  Sledeći»