Predpostavljam da je većina vas ispratila najspektakularniju inauguraciju američkog predsednika do sada. Obama je postao predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Skoro sve zemlje su pomno pratile svaki sekund inauguracije. Ne znam da li ste primetili, ali do sada nije bila podizana tolika prašina. Obično se samo javi da je novi predsednik preuzeo mesto u Beloj Kući, sa par video isečaka i to je to. Ovo sada je bio spektakl!
 
Lično sam oduševljen Obaminim dolaskom na mesto predsednika. Vidi se stvarno kvalitet tog čoveka. Da li je to stvoren hype ili ne, nisam siguran, ali njegova pobeda i dolazak na mesto predsednika, spontano nosi neki osećaj pozitivnog. Pored toga što je većina amerikanaca oduševljena svojim novim predsednikom, većina sveta takođe je pokazala svoje pozitivno mišljenje.

Dosta toga smo čuli o Obami i njegovim delima. Njegovom kvalitetu, otvorenosti, razumevanju, obrazovanosti, uspehu itd. Tako da ovde neću trošiti reči na ponavljanje istog. Stvarno me je ponela kompletna euforija koju je stvorio oko sebe i doneo sa sobom. Nekako se oseća stvarno neka promena. Po prvi put se malo drugačije gleda na tu Ameriku, barem malo.

Međutim, uzimajući u obzir da je Amerika u pitanju i njene marketinške moći, malo mi je ova kompletna euforija zagolicala onog skeptika u mojoj glavi. Koliko sam se obradovao, toliko sam se i zapitao, da li je moguće? Odjednom, izdizanje ovog čoveka i prevelika očekivanja koja se od njega traže. Imam utisak da je Amerika rešila preko noći da kompletno promeni svoj imidž u svetu. Stari klasičan marketinški trik povratka popularnosti i poverenja posle godina negodovanja. SAD je postala svesna da neke njene akcije u svetu nisu baš tako lepo dočekane i da već godinama drugim zemljama opada poverenje i poštovanje prema njoj. Da li je ovo Amerika rešila da kompletno promeni svoj imidž?

Već posle prvih 24h provedenih u kući Obama je doneo radikalne odluke:
  • zamrzava plate visokim činovnicima bele kuće i administracije usled ekonomske krize
  • 800 milijardi $ vredan plan za stabilizaciju ekonomske situacije
  • planira da zatvori Gvantanamo zatvor
Pored ovih političkih donosi i nekoliko tehničkih odluka:
  • poboljšanje komunikacije Bele Kuće i građana SAD-a putem interneta
  • veća transparentnost njegovog upravljanja državom
  • uvođenje open source softvera u administraciju SAD-a
  • aktivnije unapređenje nauke i obrazovanja
Nekako deluje sve previše brzo i odlučno. Pitam se da li je uopšte i spavao posle inauguracije. Vidi se da planira velike promene za Ameriku, ali sam isto tako svestan da će Obama ipak morati malo da igra kako to diktiraju velike korporacije SAD-a i drugi sektori čiji interesi i ciljevi prevazilaze njegovu moć kao predsednika. Da li je ovo možda samo jedan novi američki projekat pod nazivom "Obama" koji ima za cilj da na svetskoj sceni predstavi jednog simpatičnog piuna koji će odvlaičiti pažnju svetske publike dok se u pozadini razvijaju neki događaji. Mislim da je SAD postala svesna da je njen ugled u svetu i poverenje opalo i na ovaj način želi to da povrati.

Obamini planovi i ideje koje je prezentovao do sada deluju plemenito i nadam se da će ih ostvariti i da neću verovati da je to sve veoma lepa maska, ipak imajući u vidu američke marketinške sposobnosti.

Gospodine predsedniče, želim vam puno uspeha u vašem radu i nadam se da ćete ostvariti obećano.