Game: F.E.A.R. 2 - Project Origin
Genre: First-Person Shooter with Horror elements
Category: Science Fiction
Time: Near Future
Theme/Story: Advanced research future telepathic warfare
Previous: F.E.A.R.
Personal Score: 75
Post subject: Personal Review
 

 

 
Na preporuku druga Alexe rešio sam da instaliram ovu igru. Prvi trenuci u igri su delovali odlično i primamljivo, pogotovu što lično najviše volim sci-fi žanr. Nekoliko večeri pre toga u gradu sam dobio info o igri od Alexe, koji me je uputio u samu priču igre, iz razloga što nisam igrao prvi F.E.A.R. Zahvaljujući tome uspeo sam da ispratim dešavanja u nastavku.

Igra je grafički odlično urađena. Animacije su skoro savršene i raznolikost lokacija je zadovoljavajuća u poređenju sa predhodnim delom za koji sam čuo da je bio jednoličan i da se većina događaja odvijala u zatvorenim poslovnim i kancelarijskim prostorijama.

U ovom delu igre vi igrate ulogu narednika Beketa, neka vrsta savremenog marinca, koji je poslat sa svojim timom na jednu jednostavnu misiju lociranja određene osobe koja je glavni istraživač jedne velike korporacije.  Korporacija se bavi naprednim istraživanje u oblasti oružja. Pored konvencionalnih oružja kompanija se bavi i istraživanjem psihičkih sposobnosti pojedinaca i telepatskih mogućnosti. Poslednji projekat bio je telepatska kontrola velikog broja vojnika na terenu. Kao i uvek, ta jednostavna misija ubrzo postaje noćna mora i sudbina sveta je u vašim rukama. Ne znam kako je to urađeno u prvom delu, ali u FEAR 2, priča je veoma šturo ispričana i predstavljena, čak i sam kraj nije kraj već najava za stvari koje će se tek desiti, dok su mnoga pitanja ostala bez odgovora. Kostur priče povezujete kroz osnovne dijaloge i brifinge članova vašeg tima, kojih ima veoma malo, dok su za ostatak zaduženi intel diskovi koje ćete nalaziti kako budete napredovali kroz igru. Sami podaci na intel diskovima su većinom isečci i delovi, tako da nikada nećete dobiti kompletnu priču. Izgleda da je ovo strateški potez proizvođača da i onako šturu priču još više prikrije ili možda ostavi cliffhanger za neki novi nastavak.

Kada pokrenete igru pojavljuje se veoma interesantan interfejs koji je dosta jednostavan. Igra ne poseduje save i load opcije tokom igranja, već vrši automatsko sejviranje tokom igre na određenim mestima, što ume da iritira ako imate teške protivnike pred kraj lokacije, a poslednji save je par prostorija iza. Interfejs u toku igre je jednostavan i veoma privlačan. Pored informacija na viziru tu je i PDA uređaj koji se aktivira tasterom Tab. Tu ćete videti Objektive i Podatke koje sakupljate tokom misije. Očigledno je da planiraju igru da plasiraju i na tržište konzola jer se interfejsom najbolje krećete pomoću strelica, dok je mišem malo otežano. Pored toga, tu je i krupan dizajn interfejsa i veliki font.

Sama igrivost je odlična. Postoji stvarno dosta novina i povećana je interakcija sa okruženjem, tako da ćete moći da prevrćete objekte kako bi pravili zaklon ili prepreke. Ručna bomba koja eksplodira do određenog nivoa utiče na predmete oko sebe. Protivnici će takođe aktivno koristiti zaklon i praviti prepreke i zaklon. Dosta se govorilo o naprednom AI-u protivnika u ovoj igri što ćete vrlo brzo i uvideti, mada nije na nivou na koji je izreklamiran, jer je dosta situacija na određenim lokacijama skriptovano tako da vi imate utisak da protivnici stvarno razmišljalju. Posle dva loada pozicije shvatićete da rade isto skoro svaki put. Protivnici će vešto okupirati vaš položaj pokušavajući da vas nateraju da izađete na čistinu. Bacaće bombe na vas i ispaljivati rakete. Široka je paleta protivnika, od specijalaca, kako vidljivih tako i nevidljivih, pa do mehanizovanih jedinica, kojom ćete imati i priliku lično da upravljate. Poseban je osećaj kada sednete u oklopnog robota koji sa svoja dva gatling topa uspešno kosi horde neprijatelja, a kada zagusti tu su uvek i pomoćne rakete. Takođe, moguće je urnisati građevine do određenog nivoa, pa će svakako biti interesantno prosipati baraž po svemu što se pomera i što deluje krhko. Pored ovih real-life neprijatelja, tu su i psycho neprijatelji koji se javljaju u vidu duhova koji vas progone tokom igre, pa i same Alme koja je glavni krivac za sve u igri. Tu su i mutirani ljudi koji više podsećaju na insektoidne alien-like humane, koje je stvarno teško ubiti zbog njihovog nekontrolisanog kretanja, kome gravitacija i plafon ne predstavljaju problem.

Od ličnog asrenala posedujete pištolj, assault rifle u dve varijante od koju jednu možete da nosite, takođe sačmaru obezbeđenu u dve varijante, snajper, lasersku pušku, modernu verziju bazuke - jedna varijanta i ultra cool plasma gun ili pulse gun nisam siguran. Tu su i ručne bombe u nekoliko verzija svaka za određenu namenu: obična ručna bomba, zapaljiva, shock bomba, nagazna mina. Interesantna je upotreba shock bombe, koja stvara efekat elektromagnetnog pulsa koja je korisna protiv mehanizovanih protivnika, jer ih onesposobljava na određeno vreme. Upravo se setih, da je prisutan i nail gun koji ispaljulje neku vrstu eksera koji probija neprijatelje i može ih prikucavati za zid ili negde već drugo, zavisi od lične kreativnosti. Sama igra i nije previše taktička, jednostavno možete ubijati neprijatelje, opet zavisi od nivoa težine na kojoj igrate. Kada provalite da vas ipak ne mogu tako lako ubiti, imaćete prostor da kombinujete svoje napade tako što ćete bacati bombe i prevrtati objekte praveći zaklon dok će AI ludeti što mu zadajete probleme. Takođe, postoje i ručni udarci, pa možete i doći u fizički obračun sa nekim od specijalaca. U ponudi su udaranje kundakom puške, uklizavanje i neka varijanta modernog maj-gerija. Ono što posebno krasi ovu igru jestem ogućnost usporavanja vremena pa na taj način možete savladiti veći broj neprijatelja sa preciznim pucanje u usporenom vremenu. Eksplozije posebo lepo izgledaju u usporenom modu, pa vam toplo preporučujem da uz svoj standardni rafal servirate po koju granatu i aktivirate usporenje vremena.

Sada malo o horor delu ove igre. Iskreno, igra je uspela par puta da me trzne u toku igranja, ali posle određenog vremena možete se navići na šablon pojavljivanja duhova i Alme, pa će vam čak i biti drago što ih vidite. Nekoliko puta mi je nedostajala u toku okršaja sa specijalcima. Koncept fleš bekova i prekidanja scene trenutne lokacije i učitavanja neke apstraktne lokacije gde pokušavate da stupite u kontakt sa samom Almom je odličan i daje poseban šmek ovoj igri. Taj deo je dosta stilizovano odrađen i zaslužuje sve pohvale.

Ideja je odlična ali mislim da su mogli malo ozbiljnije da odrade priču u ovom delu i da je razgranaju. Oseća se veliki potencijal ali nije do maksimuma iskorišćen. Završetak je nekako konfuzan i ostavlja dosta pitanja otvorenim, tako da će verovatno uslediti još neki nastavak u bliskoj budućnosti.