Da li je moguće u ovoj našoj zemlji u tranziciji raditi na nekom open source projektu? Da li da bi preživeli moramo da pribegnemo nekom honorarnom proprietarnom radu? Kako uopšte preživeti? Da li je svest kod naših programera uopšte okrenuta ka open source-u? Ako ne moramo raditi za neki open source u našoj zemlji, kako onda uspešno raditi za neki projekat van, ako nemamo izvor finansija (jer je rad volonterski), a potrebno je većinu vremena posvetiti tom projektu? Perspektiva u Srbiji uopšte? -> Ako je to uopšte moguće imati?
 
Ovo su pitanja koja bih ja voleo Vama da postavim. Sobzirom da planiram da se u budućnosti priključim (ozbiljnije) open source zajednici. Sobzirom da sam iz Srbije, i sobzirom na nama opšte poznatu situaciju u zemlji, zapitao sam se da li je uopšte moguće raditi open source, i od tog rada živeti? Koje su mogućnosti? Kakva je perspektiva?
 
U ovom postu ću pokušati na neka pitanja da odgovorim lično, tako što ću izneti neko svoje viđenje i svoje ideje. Hteo bih da napomenem da je ovaj post pre svega predviđen kao jedno veliko pitanje svima Vama koji ste već imali iskustva ili ne, ali koji u svakom slučaju prate open source zajednicu.
 
Unapred Hvala! 
 
Open Source i ako "mlad" trend u IT sektoru, on je kao koncept stariji od mnogih proprietarnih korporacija (Microsoft). Ne bih se zadržavao na samoj istoriji začeća Free Software fondacije i Open Source-a. Predpostavljam da većina Vas, koji čitate ovaj post, je dobro upućena u samu problematiku. Ako ipak neke od vas zanima, možete jednostavno iskoristiti Google, kako bi došli do detalja.
 
Kada uporedim Open Source i našu zemlju i naš mentalitet shvatim da po malo idemo jedno uz drugo. Sobzirom šta je naš čovek sve preživeo i u kakvim smo se situacijama snalazili i preživeli, lako je uvideti sličnost u motivaciji i filozofiji. Bez obzira koliko mi želeli "da komšiji crkne krava", ipak se na neki način potpomažemo i u onim najgorim finansijskim situacijama. Ne bih da širim temu, ako ste razumeli ok, ako niste nema veze, nije ovo toliko bitno za ovaj post.
 
Kada kao početnik (koji je počeo od Windowsa i zatvorenog software-a), želite da pristupite u svet open source-a, morate odgovoriti na gore navedena pitanja. A ako još dolazite i iz Srbije, onda su vam ta pitanja više nego bitna. Čitao sam nekoliko intenet članaka koji se bave ovom tematikom, ali nisu okrenuti ka našoj zemlji, već dobro organizovanim i stabilnim zapadnim državama. Tako da od tih saveta nemate mnogo koristi. Ali ipak iz svega toga shvatio sam nekoliko stvari:
 
  1. Napišete, pre svega, neki koristan software. Po mogućstvu da bude koristan širim narodnim masama. A ako još može i portabilan na Windows platformu (npr. OpenOffice)
  2. Razglasite (putem neta, domaćih računarskih časopisa (u nadi da će vas besplatno reklamirati - kao podrška open source projektu u našoj zemlji)) - objasnite kako ste MNOGO jeftini (po mogućstvu besplatni)
  3. Objasnite kako Vaš program može, bez novčane nadoknade, koristiti i drugi korisnici (ovo spada u vid reklame). Takođe i sama mogućnost lične nadogradnje
  4. I tek sada nudite tehničku podršku za Vaš software, za čije korišćenje vršite naplatu (bilo da naplaćujete na mesečnom, godišnjem ili čak prema-potrebi nivou). Plus, tu je i sama obuka korisnka vaše software-a koja se takođe naplaćuje
 
I kao i svakom normalnom srbinu, ovo zvuči previše ne profitabilno. E zamisli, ti ćeš tamo nešto da programiraš 6 meseci ili godinu dana i tek tako da ga omogućiš dostupnim besplatno, a što je najgore sav svoj trud (kod) daješ na uvid svima. - Ej, pa gde je tu pamet!
 
Jedan od drugih vidova, koji je možda malo laganiji, jeste da se bavite distribucijom jedne od besplatnih Linux distribucija. Naplaćujete tehničku podršku za instaliranje sistema, podešavanje, potrošni materijal (diskovi) - malo se ugradite (ali ne mnogo), štampate uputstva, ili čak vršite prevode, pa onda i to naplaćujete. Sve u cilju širenja open source filozofije i software-a.
 
Takođe, možete vršiti lokalizaciju neke od distribucija. Ili čak otići i korak dalje, pa se specijalizirati u tome da nudite usluge prilagođavanja određenog operativnog sistema potrebama neke firme, banke, ustanove itd... Pa opet na sve to naplaćivati tehničku podršku. Možete čak vršiti i edukaciju u svetu open sourca itd...
 
Dakle, prema nekim mojim vizijama, očigledno da ima dosta polja na kojima se može raditi. Jedna od prvih je podići samu svest naših građana i preduzetnika da ne moraju platiti Windows 200 eura da bi njihov računar uopšte i radio. Naravno, kod nas, još uvek se uz konfiguraciju ne naplaćuje instalacija Windowsa posebno. - Ali doći će i to vreme. Ova priča ne važi za pravna lica i firme. One moraju platiti licencu za svaki računar posebno. Verovatno postoje neke olakšice, ali svejedno plaćaju... Takođe, ljudi mora da znaju da ne moraju plaćati posebno operativni sistem, uz koji dobijete paint, karte i explorer, a posebno da platite office paket. Dakle, kod nas još nije svest na tom nivou.
 
Ali je istina da skoro ceo internet radi na open source-u. PHP, Apache, MySQL, Linux serveri itd... a da mi toga nismo ni svesni. Kako onda da i mi srbi imamo korist od tog neizmernog izvora potencijala. Kada nemamo sreće sa iskorišćavanjem naših geografskih i energetskih potencijala, zašto onda ne bi smo iskoristili taj naš potencijal na koga smo toliko ponosni!? Našu pamet i naše mozgove, koji polako ali sigurno odlaze "preko"!
 
Ne košta mnogo da se sada pokrene open source firma - kompanija. Jedini uloženi materijal su računarska oprema, koja je delimično jeftina. Može se raditi u već postojećim objektima u kojima živite, tako da nije potrebno da iznajmljujete ili kupujete lokal. A za open source programiranje nisu potrebne nabudžene mašine. Onaj duševni deo računara, software, je skoro besplatan. Od operativnog sistema do alatki za razvoj software-a.
 
Mogli bi da kreiramo prvu srpsku linux distribuciju (SerbOS ili SrbOS). Verujem da imamo sposobne ljude, od ambicioznih studenata, pa do iskusnih programera. Uzmemo neku postojeću, besplatno-otvorenu distribuciju (Debian) i polako počnemo. Pa da vidimo ko će brže? SrbOS ili Tranzicija. Onda na ovaj način postavimo Srbiju na mapu IT indrustrije sveta. A što je još bitnije open source zajednice.
 
Ili je jednostavno ne moguće živeti od open source-a u Srbiji. Možda jednostavno nismo takvo tržište. Međutim, Vi lično bi mogli da doprinesete nekom open source projektu preko. Bilo da radite na nekom softverskom paketu ili na nekoj od linux distribucija. Tako možete polako da se afirmišete i da dobijete priliku da i Vi odete preko. Ili da ovde dovete outsourcing neke kompanije od preko.
 
Mada je bolje da ja lepo sednem i nešto napravim, pa lepo nekog klepnem za keš i baš me briga. Ionako smo u ovoj zemlji radili previše za džabe. A i da pokrenemo neki open source projekat, da li je to ovde uopšte isplativo? Možda je bolje da radim kao tehnička podrška za Windows? On se ionako non stop kvari i blokira, tako da bih lepe pare zaradio na njemu, instalirajući ljudima i podešavajući ga. Ali time bih samo ohrabrivao njegovo korišćenje, umesto kao pravi hard core linuxaš, da se borim protiv njega na svakom koraku, bez obzira na sve.
 
Nadam se da neko od Vas ima konstruktivan odgovor na ovako ne konstruktivan problem. Možda je Open Source najbolje rešenje za zemlju u razvoju i tranziciji.