nova reč za prijateljstvo
Animanima je nova
reč koju su smislili na međunarodnom festivalu animacije, koji je održan od 20. do 22. septembra u Čačku. Nova reč za prijateljstvo, novi naziv za festival. 

o festivalu
Animanima nastavlja tradiciju animiranog filma koji se u Čačku održavao od 1993. godine kao nacionalna manifestacija. Pokrovitelj festivala je Opština Čačak, a organizator je Dom kulture Čačak.

Festival ANIMANIMA ističe afirmaciju umetnosti animacije prezentovanjem ostvarenja autora iz zemlje i iz sveta, nastalih u svim raspoloživim tehnikama animacije u rasponu od klasične do savremene kompjuterske animacije, u formama artističkih, komercijalnih, edukativnih, eksperimentalnih i drugih vidova animiranih filmskih ostvarenja.

Takmičarski deo festivala se odvija u tri kategorije: filmovi u trajanju do 5 minuta, filmovi u trajanju do 15 minuta, i animirani reklamni i muzički spot. Ostali programi su posebni (revije, retrospektive, omaži i sl.) i prateći (izložbe, koncerti, promocije i drugo).

CantAF
U okrilju festivala funkcioniše i škola animiranog filma, popularni CentAF (Centar za animirani film). Centar postoji od 1998. godine, a mladi autori koji su kao animatori prve korake načinili u njemu, do sada su već ostvarili značajne uspehe na festivalima u zemlji i u svetu.