Ima nešto u profesorima kada je kafana u pitanju.

Često sam kao mali osnovac, pa i srednjoškolac slušao priče o profesorima boemima kako uživaju u svakom litru alkoholnog poroka raznih oblika i vrsta. Od skoro počinjem da shvatam mali deo te boemije, ali u nedostatku adekvatnog iskustva i kafanskog autoriteta, moje pisanje se može porediti sa huljenjem kafane kao institucije. Profesori su od vajkada uživali beneficije iste. Razni su povodi i motivi bili razlog njihove posete ovim hramovima veselja, sreće i tuge. Jedan od tih povoda je i diplomiranje na kojem sam imao zadovoljstvo da prisustvujem.


Moj fax saponosom je dao još jednog diplomiranog profesora tehnike i informatike.Ovoga puta to je bio kolega Kodžo, te koristim ovu priliku da mu jošjednom čestitam.
Kodžo, izvinjavam se što nisam došao na odbranu diplomskog. Nadam se da ćeš mi to nekada oprostiti :)

Ispratili smo Kodža u profesorski staž kako to i dolikuje budućem profesoru - uz dosta alkohola. Odplovio je u nepoznate životne vode kao novoizgrađeni brod, praćen flašom vina, koje mu u tom trenutku uliva sigurnost da će putovanje biti bezbedno i srećno. Klasično predkafansko okupljanje u stanu diplomiranog, dalo je adekvatan šlagort predstojećem provodu u kafani. Blaga alkoholska vakcina pripremila je organizam za ono što tek dolazi.
Kažu da ne valja u kafanu ići na suvo

Ambijent i okruženje restorana "Romansa" uvek je odavalo utisak ozbiljnosti u isto vreme praćeno dozom opuštenosti gde jaz generacija nikada nije problem, čak šta-više i prednost. Muški deo ekipe stigao je prvi za rezervisani sto na čelu sa prvodiplomiranim kolegom Dučićem, koji je to veče imao, može se reći, ulogu domaćina proslave.

Čar ovoga mesta leži u mnogim detaljima od kojih mene najviše fasciniraju zidovi od cigle izbledele crvene boje, koji celom objektu daju romantičnu notu. Njihova posebna lepota se ogleda u upijanju zvuka starogradske muzike. Tako smo i mi to veče dozvolili da nas ambijent i atmosfera ponesu. Izgledalo je kao da se rastajemo i da je pitanje vremena kada ćemo se opet sastati, a opet smo bili srećni i uživali.

Spontanim, delikatno orkestriranim dolascima, stigla je i lepša polovina našeg društva, koja je svakako ulepšala tu noć. Imali smo sve što je bilo potrebno za idealnu proslavu i veselje. Posle uobičajenih međusobnih sitnih razgovora, pesma je preuzela svoje i ubrzo smo svi bili na nogama. Pevalo se i kada je bilo muzike i kada je muzika pravila pauzu. Stekao se utisak da je to veče kafana bila naša i duga noć kao da je držala mrak  prkoseći jutru samo za nas, mnogo posle.Pre nekoliko dana na konferenciji razvoja igara (Game Developers Conference), koja se održava u San Francisku, predstavljena je nova gaming platforma. Reč je o novoj konzoli, tačnije mikrokonzoli i novom game servisu koji ta konzola podržava. Međutim, sama mikrokonzola nije toliko revolucionarna koliko je sam servis, što omogućava čak i igranje novih igara bez mikrokonzole.
 

Reč je o novom servisu i kompaniji OnLive. Tokom sedam godina stealth razvoja, predstavili su ovaj novi koncept na ovogodišnjoj konferenciji, čime su izazvali mnogobrojne i raznolike reakcije, kako novinara tako i samih igrača. Tokom prezentacije koja je bila po malo bombastična i pretenciozna, vođa projekta je samouvereno demonstrirao ovaj novi koncept i izjavio kako prisustvujemo revoluciji u razvoju i igranju igara, može se reći i istorijskom trenutku za industriju igara.

Prama njegovim rečima, više nikada nećemo morati da posedujemo najnoviji hardware kako bi igrali najnovije igre. Sve što je potrebno je prosečan PC ili OnLive mikrokonzola i brz internet, tada uživanje može da počne!

 

o čemu se zapravo radi?

(šta to govoriš, bre!?)

Radi se o online servisu koji vam omogućava da pristupite najnovijim naslovima iz sveta igara. Izaberete igru koja vam se sviđa i jednostavno počnete da igrate. Bilo da je reč o vašem TV prijemniku u kom slučaju vam je potrebna OnLive mikrokonzola ili vašem prosečnom PC-u za koji vam je potreban samo mali plug-in za web browser. Ovaj servis na svojim serverima koji funkcionišu na principu cloud computinga, poseduje sve ove igre i iste izvršava, dok vama samo šalje video stream na TV prijemnik ili PC računar. Za ovo zadovoljstvo potrebna vam je minimalno 1.5mbps internet konekcija, dok je poželjno 5mbps za HD užitak. Prema njihovim tvrđenjima, razvili su poseban algoritam i video codec koji skoro nema gubitaka kvaliteta prilikom strimovanja. Takođe, poseban software i veoma brz hardware omogućavaju da ti serveri detektuju vaše akcije na kontroleru ili tastaturi i mišu, obrade te informacije, izvrše potrebne akcije u okviru igre, kreiraju video frame tog sadržaja i vama pošalju putem interneta na TV ili PC. Na ovaj način vi imate utisak da se igra izvršava kod vas na računaru i da reaguje besprekorno na vaše komande, dok zapravo sve se izvršava na njihovim serverima, čega vi niste ni svesni. Vi samo dobijate video materijal vaših akcija u okviru igre, nešto slično kao youtube snimak nekog gameplaya. Naravno, za ovo vam je potrebna veoma brza internet konekcija.

 

tehnologija:

Mikrokonzola se koristi u slučaju da želite da igre sa OnLive servisa igrate na vašem TVu. Ona u sebi ne poseduje neki gaming hardware, već običan internet modem sa konektorima za kontrolere i audio i video izlaz. Podržava HDMI tehnologiju prikaza slike, pored optičkog kabla za hi-fi sistem. Pomoću nje vi imate pristup servisu koji će vam direktno streamovati igre na vaš TV prijemnik. Poseduje dva USB konektora za kontrolere (gamepad) ili umesto njih možete priključiti tastaturu i miša ako vam više odgovara takva kombinacija tokom igranja.

Mikrokonzola samo šalje vaše komande preko interneta i prima video sadržaj koji reprodukuje na vašem TV prijemniku. Korisnici koji poseduju neki od novijih LCD televizora posebno će uživati u igrama, zbog veličine rezolucije koju mogu da prikažu u odnosu na običan TV prijemnik. Za uživanje u HD rezolucijama potrebna vam je minimalno 5mbps konekcija, dok za običnu TV rezoluciju (SD) biće dovoljna i 1.5mbps konekcija.

Gamepad odnosno kontroler OnLive servisa izgleda moderno i veoma lepo. Dosta podseća na xbox gamepad. Poseduje osnovne komande pored kojih ima dodate i kontrole za multimediju.

 

 

Za stramovanje sadržaja na PC računar nije vam potrebna mikrokonzola i kontroler. Sve što je potrebno jeste mali OnLive plug-in za web browser (Firefox, IE, itd.). Pomoću njega OnLive servis vrši sva potrebna streamovanja na vaš računar. Opet u zavisnosti koliku rezoluciju želite u igranju zavisi i brzina internet konekcije koju ćete morati da platite.

princip rada:

Ovaj servis je trenutno u beta fazi testiranja. Očekuje se da će početi sa radom krajem godine i biće dostupan samo u određenim delovima Severne Amerike.

Iako ovo deluje kao još jedan u nizu web 2.0 servisa i projekata, a kao takav navikli smo da uživamo u svim blagodetima nove tehnologija koja sve svoje mogućnosti pruža svojim korisnicima besplatno. Međutim, ovde je stvar manje socijalno a više kapitalistički orijentisana.

Pa zar niste primetili da je web 2.0 totalno socijalistički orijentisan, da ne kažem komunistički :) Sve je svačije i ništa se ne plaća!

Naravno, da ovaj projekat u svom kodu sadrži i gene socijalizacije, kao što je multiplayer, čatovanje, razmena v-klipova najnovijh ultra-cool killova iz raznih igara, ali je ipak potrebno izdvojiti i nešto $. Biznis model na kome je koncipiran ovaj servis ima za cilj pored kupovine i iznajmljivanje igara. Pored toga moguće je i igranje Demo-a. Prednosti iznajmljivanja se ogledaju u tome što ne bi morali da platite punu cenu za igru. Dok je igrate vi shvatite da vam se ta igra ipak ne sviđa i jednostavno prekinete sa igranjem. Do sada, kada su u pitanju originali, morali ste da platite kompletno igru i ako vam se ne bi svidela ne bi imali mogućnost zamene ili povratka novca.

Sada ste u prilici da selektujete igru koja vam se čini interesantnom i jednostavno izaberete period u okviru koga ćete je igrati (3 dana, 7 dana, mesec dana, ...) Cena iznajmljivanja zavisi od samog perioda. Za sada nisu poznate cene iznajmljivanja. Pored toga, zna se da će se servis kao servis plaćati na mesečnom nivou,  pored cene igranja i iznajmljivanja igara.

Malo skupo, zar ne?

Oni to opravdaju činjenicom da vi zbog toga više nikada nećete morati da unapređujete vaš PC ili konzolu. Novac koji bi uložili u novu grafičku, procesor, RAM ili kompletno nov računar, jednostavno bi vremenom dali njima kroz servis i tako uvek bili u prilici da igrate najsavremenije i najzahtevnije igre. Oni tvrde, da je ta cena mnogo ispod cene novog računara na godišnjem nivou.

 

karakteristike:

Oblačići, oblačići, kako ste lepi :)

Verujem da je većina vas koji trenutno čitate ovaj txt, kojih ima mnogo, do sada čula za izraz cloud computing. Tehnologija koja se sastoji iz klastera međusobno povezanih servera ogromne procesorske moći koji omogućavaju izvršavanje velikog broja aplikacija i skladištanja velike količine podataka.

Momci iz OnLive kompanije su upravo rešili da se igraju na ovoj tehnologiji. Njihovi serveri sastoje se iz stotina hiljada najsavremenijih quad-core procesora, tera i terabajta RAMa, peta i petabajta kapaciteta RAID hard-diskova, najsavremenijih SLi rešenja međusobno povezanih grafičkih kartica. Sve ovo ima ulogu, barem u teoriji, da pokreće na stotine hiljada instanci najzahtevnijih igara istovremeno.

!!? !!? !!!

 

Pored ove uloge samog izvršavanja igara, postoje i podsistemi za kreiranje video materijala koji će potom biti streamovan hiljadama korisnika. Ovo nekako kada se sabere, oduzme, pa malo i pomnoži deluje previše ambiciozno pa čak i za najsavremenije super računare. Morate uzeti u obzir da se radi o servisu koji bi navodno trebalo da opsluži na stotine hiljada ako ne i milione igrača istovremeno. Nisam napomenuo, ali ovde se NE radi o nekim specijalno dizajniranim igrama za ovakav sistem, već o postojećim PC igrama kao što su Crysis, FEAR, GTA, World In Conflict itd... Što znači da je za svakog igrača potrebna po jedna instanca igre da bi je igrao. Pored toga, potrebna video enkripcija visoke rezolucije koja će biti poslata svakom igraču posebno  nekih 30ak frejmova po sekundi. Sve ovo dodatno uvećava procesorske zahteve.

 

prednosti:

Svakako da ovaj servis ima neke prednosti, ali i nedostatke (koje tek treba videti). Moguće je da se nalazimo na pragu revolucije u industriji igara ili je ipak možda samo reč o nekom novom hype-u. U svakom slučaju dobro je da sagledamo šta ovaj novi koncept omogućava:

 • mogućnost igranja najsavremenijih igara na prosečnom PC-u
 • više nije potrebno upgrade-ovati PC kako bi se igrale nove igre
 • mogućnost igranja PC igara na TV-u
 • rešavanje problema piraterije putem ovog servisa (ovo više odgovara izdavačima, ali svakako je prednost)
 • izdavači putem ovog servisa mogu bolje plasirati svoje proizvode
 • pristup velikom broju igara na jednom mestu
 • relativno jeftina cena igranja i mogućnost da se igra proba pre kupovine

 

nedostaci:

Izgleda, barem za sada, da ovaj servis ima više nedostataka nego prednosti, ali ostaje na vremenu da izda svoj poslednji sud:

 • usled pada servera i nedostupnosti servisa, niste u mogućnosti da igrate igru, za razliku lokalno instalirane igre
 • kupovinom igre putem servisa kupujete neograničeno vreme igranja, ali ne dobijate hard-copy vaše omiljene igre, odnosno kutiju sa diskovima i dokumentacijom, što većini igrača koji sakupljaju originale to može da predstavlja veliki problem, sobzirom da je već plaćena cena igre (koja može biti manja od one u retail verziji)
 • ukoliko vi izgubite konekciju sa internetom, usled tehničkih problema kod vašeg provajdera, opet niste u prilici da igrate igru
 • postoji opasnost od gubitka vaših podataka na serveru, usled čega svi save-ovi mogu da nestanu!
 • moguće je da će proizvođači igara početi da kreiraju igre koje koriste sve prednosti dostupnosti ovako jakog sistema, usled čega bi bilo potebno kreirati drugu verziju igre za korisnike koji žele da imaju svoju kopiju (što dodatno povećava troškove razvoja)
 • takođe, moguće je da proizvođač kreira dobru igru za ovakav sistem, gde se javlja nemogućnost kreiranja istog naslova za PC sa ograničenim resursima. Vremenom bi se javile igre koje su samo dostupne putem ovog servisa, što izoluje igrače koji ga ne koriste
 • sama cena igranja, kada se sve sabere postaje dosta velika ako se uzme u obzir cena internet konekcije, cena servisa, cena igre
 • plaćanjem ovog servisa, plaćate unapređenje sistema računara OnLive kompanije umesto svog ličnog računara

 

 

 

zaključak:

Ne bih da budem skeptičan i da ne budem otvoren prema tehnologijama budućnosti. Možda sam previše zaljubljen u tehnologiju sadašnjosti, koja me može izneveriti u budućnosti. Ali postavlja se pitanje da li je stvarno jeftinije ovako igrati igre ili je ovo možda neki novi biznis model koji se predstavlja kao bolji i jeftiniji, ali je zapravo na duge staze neverovatno skup.

Da li je kupovina novog računara svakih 3 – 5 godina i kupovina originalnih naslova skuplja od ovog servisa?

Koliko je stvarno moguće da taj video stream bude toliko kvalitetan u realnom vremenu?

Da li će stvarno ti serveri izdržati izvršavanje ogromnog broja igara bez lagovanja gde svaka igra zahteva dosta računarskih resursa?


Pozivam sve zainteresovane da se uključe u razradu ove teme putem komentara, jer ko zna možda smo na pragu revolucije, ovde imate priliku da uđete u istoriju svojim prvim komentarom ove (r)evolucionarne tehnologije :)

Game: F.E.A.R. 2 - Project Origin
Genre: First-Person Shooter with Horror elements
Category: Science Fiction
Time: Near Future
Theme/Story: Advanced research future telepathic warfare
Previous: F.E.A.R.
Personal Score: 75
Post subject: Personal Review
 

 

 (Dalje)
Predpostavljam da je većina vas ispratila najspektakularniju inauguraciju američkog predsednika do sada. Obama je postao predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Skoro sve zemlje su pomno pratile svaki sekund inauguracije. Ne znam da li ste primetili, ali do sada nije bila podizana tolika prašina. Obično se samo javi da je novi predsednik preuzeo mesto u Beloj Kući, sa par video isečaka i to je to. Ovo sada je bio spektakl!
 
 (Dalje)
 
Želim Vam Srećnu Novu 2009. Godinu!
Puno Sreće, Ljubavi, Zdravlja i Veselja.
Takođe, lep provod večeras.
Laughing
Reč craft u engleskom jeziku ima dosta značenja, ali u ovom tekstu se odnosi na veštinu, umeće, znanje. Razmišljao sam malo o starim vremenima, srednji vek, razvoj civilizacije, pa čak i pre toga. Razlog tome je pročitana knjiga koju sam dobio od kolega sa fakulteta povodom rođendana.
Knjiga se zove "Kratka Istorija Napretka", Ronald Rajt

Hteo sam da napravim neku paralelu sa načinom života i rada u ono vreme i sada. Ali da ne bih obrađivao mnoge detalje, lično me najviše zanimalo zanimanja koja su postojala onda i sada. Očigledno je da danas postoji mnogo više zanimanja nego pre 1000 godina. Razvojem tehnologije biće ih i još više. Setio sam se kovača iz srednjeg veka, koji su nekako ostali kult tog vremena. U to doba mač je bio veoma popularno oružje :) Dobri kovači su bili veoma cenjeni i čuvani ljudi. Njihove veštine su se učile godinama i primenjivale kako bi se napravio što kvalitetniji mač. Velika je čast za kovača bila kada neki vitez ili čak kralj nosi njegov mač.
 
Danas više nemamo kovače, barem ne u tom smislu reči. Sobzirom da me zanimaju informacione tehnologije, primetio sam kako sada dosta ljudi živi od tog posla, a za većinu ljudi danas ta oblast je misterija. Nekako ti programeri danas liče na neke magove koji čitaju neke skrolove i stvaraju nekakve virtuelne svetove. Pored svetova, oni stvaraju i neke nove alatke, koje nisu opipljive, ali se veoma koriste u razvoju raznih proizvoda. Ako malo napravite paralelu u principu rada, oni isto kao i kovači ili doktori tog starog doba izučavaju svoje veštine, usavršavaju ih i primenjuju, pa čak i čuvaju :)

Sobzirom da volim RPG igre i epsku fantastiku, uvideo sam neke sličnosti koje se mogu pretočiti u realan svet. Za neke ljude danas na ovoj planeti, ova oblast i predstavlja fantastiku. Danas smo neke stvari prihvatili zdravo za gotovo, ali u suštini i nerazumemo kako stvarno te stvari funkcionišu. Definitivno wizardi ovog novog Informacionog Doba su programeri, softverske arhitekte, dizajneri. Kada pogledate u tim epskim pričama, pa čak i igrama, videćete da čarobnjaci koriste neke knjige, koje beskonačno izučavaju kroz svoj život. Čitaju neke kriptovane kodove, nerazumljive običnom smrtniku i iz njih stvaraju nešto novo, pa čak i utiču na svet oko sebe. Ako pogledate, današnji hackeri, programeri, nisu daleko od tog opisa. Koliko li knjiga poseduju iz kojih crpe neizmerno znanje i mudrost koja im omogućava da ukrote taj binarni svet koji je ušao u sve pore našeg života, pa čak i može kontrolisati naš život (kreditne kartice, mobilni telefoni, nuklearne elektrane, nosači aviona, avioni, automobili, kompjuteri, itd, za sve njih neko mora da napiše softver kako bi funkcionisalo).

Slično kao i čarobnjaci (wizards), programeri mogu udahnuti život u mnoge stvari. Onaj skupi deo elektronike je bezvredan bez potrebnih drajvera, programa. On je običan skup elektronskih komponenti koje razmenjuju električne signale, ali upotrebom moćnih skrolova čarobnjaka novoga doba, one dobijaju smisao, funkciju, svrhu. Najbolji primer kako oni iz ničega stvore nešto jesu primer savremene igre u kojima većina nas uživa svakodnevno. Stvaraju se neki likovi koji vrše interakciju sa nama i mi sa njima. Pogledajte masivne multiplejer igre na internetu. Milioni ljudi svakodnevno uživa u blagodetima virtuelnog sveta i to sve zahvaljujući čarobnjacima novoga doba.

Pored zabave, ovi čarobnjaci omogućavaju i rešenje ozbiljnih životnih problema kao što su novčane transakcije, zaštita nekih sistema, špijuniranje, primena u medicini. Veliki broj aparata koji se koriste danas u medicini rade zahvaljujući adekvatnom softveru. Možemo reći da su spasili i veliki broj života. Omogućavaju simulacije određenih sistema, predviđanja i mnoga druga napredna istraživanja.

Njihov programski kod je njihov scroll. Za savladavanje tih veština potrebne su godine napornog rada, ali na kraju posedujete veštine koje su veoma cenjene i tražene u ovom novom informacionom dobu. Slušali smo priče o čarobnjacima kada smo bili mali. U istoriji je ostala ta mitologija svemoćnih čarobnjaka koji su menjali svet. Ljudi koju su bili odani svom poslu i bavili se određenim istraživanjem negde tamo u mračnom delu šume (današnje zamračene sobe ili laboratorije programera). Obični ljudi su ih se plašili. Bili su svesni njihove moći. Ponekad bi i tražili njihovu pomoć. Sa kolena na koleno se prenosilo to poštovanje tih neverovatnih ljudi i tako je stvoren mit koji se i dan danas prepričava. Da li će i naši novi čarobnjaci, čarobnjaci novog doba za 500 ili 1000 godina imati svoj mit. Neki ih i danas gledaju čudno i dive se njihovoj moći i znanju.

Njihovi spellovi su algoritmi, dobro isprogramirani algoritmi koji rešavaju određen problem. Kao i pre u tom magičnom vremenu, određene magije su korišćene za stvaranje različitih stvari i rešavanje različitih problema. Tako i danas novi čarobnjaci stvaraju nove magije, magije savremenog doba. Njihovi spellovi mogu biti dobronamerni ali isto tako i zlonamerni. Smatra se da grupa novih čarobnjaka može da onesposobi neku manju državu danas i njeno funkcionisanje svede na minimum.

U mnogim igrama sam bio wizard i stvarno sam uživao u toj ulozi, mislim da je sada vreme da postanem pravi wizard :) Iz tog mita može se naučiti dosta i primeniti u životu. Postoji dosta čarobnjaka oko nas, to su pored iWizarda, doktori, arhitekte, naučnici, pisci, slikari, muzičari i mnogi drugi koji na svoj način stvaraju magiju koja nas okružuje svakodnevno a toga ponekad nismo ni svesni. Izgleda da magičan svet nije postojao samo u knjigama i u mitovima, izgleda da mi danas živimo u pravom magičnom svetu.
Malo ću otići van teme i preneti vam deo inspiracije koju sam trenutno dobio, a koja je vezana za ovu temu - magiju!

Onu magiju koju trenutno imate u sebi pokušajte da izbacite napolje. Pokušajte da pozitivno utičete na nekog. Svako od nas ima u sebi neku magiju, neku auru koja ga okružuje. Sada je pravo magično doba, trenutna magična euforija pred novu godinu. Nemojte se stideti i kriti da ne verujete u deda mraza, pa zašto onda imate tu jelku u vašem domu. Vidite, ima magije, samo je nismo svesni. Možda je najjača magija ljubav, ona prava ljubav, koju posedujemo svi. Zato je podelite sa dragim osobama i učinite ih magičnim ovih dana i videćete i oni će vas. Osetite magiju, a ako je trenutno nema, prizovite je (summon-ujte je). Recite nešto lepo, napišite nešto lepo, napravite nešto lepo za vas ili za nekoga i učinite da vam Nova Godina bude magična.

Ovom prilikom pozivam sve blogere da aktiviraju svoje veštine (skillove i spellove) i da izbace tu magiju iz sebe kako bi je preneli na druge ljude i učine magičnim ovu euforiju pred novu godinu u praznike. Nemojte biti sebični i držati je za sebe, to nije moto pravih čarobnjaka. Hajde da od blog.rs napravimo najmagičniji blog servis na celom svetu za ovu Novu Godinu!
 
Nadam se da je ovaj moj malo duži spell uticao na vas i da će vam otvoriti oči i ukazati na magiju koju posedujete u vama.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  Sledeći»